İlçe Hıfzıssıhha Kurulu 25.06.2020 Perşembe Günü saat 11.00'da Sayın Kaymakamımız Fatih KAYABAŞI Başkanlığında aşağıdaki kararlar alınmıştır.
Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. Alınan tedbirler sonucunda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında 09 Haziran 2020’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabileceği yönünde karar alınmıştır. Düğün törenleri için kullanılacak mekânların faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak alınan tedbirler aşağıda sıralanmış olup, İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27 ve 72’nci maddeleri kapsamında;
1. Düğünlerin, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmasına ve sürenin kısa tutulmasına,
2. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanmasına, düğün mekânının misafir kapasitesinin mesafe planına göre belirlenmesine, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmesine ve kapasite bilgisinin düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılmasına, hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemelerinin yapılmasına,
3. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişlerinin düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılmasına,
4. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümlerinin yapılmasına, 380 den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanmasına, ateş ölçen personelin/sorumlunun tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmasına,
5. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulmasına, teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmalarına ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişlerinin sağlanmasına,
6. Her masada yeterli sayıda en az % 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
7. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilmesine, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulmasına, maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılmasına, ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılmasının (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanmasına,
8. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanları için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odaların tercih edilmesine,
9. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 05.06.2020 tarih ve 40 No’lu İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan KOVİD-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemlere uyulmasına,
10. Misafirlerin oturma düzeninin masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm. olacak şekilde düzenlenmesine,
11. Mesafe ve oturma düzeni kurallarının, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmamasına,
12. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmamasına, mesafenin korunmasına,
13. Takı merasiminin, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılmasına,
14. Toplu fotoğraf çekimlerinin yapılmamasına, fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulmasına, ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirlerin gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilmesine,
15. Bu karar kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamasına (gelin ve damat hariç), sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilmesine,
16. Düğün mekânlarında bulunan mescitlerin 27.05.2020 tarih ve 36 No’lu İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı hükümlerine uygun olarak kullanıma açılabilmesine,
17. Düğün mekânlarında bulunan kantin/kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmasına, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemelerin kullanılmasına, bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan KOVİD-19 kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemlere uyulmasına,
18. Genel kullanım alanlarına atık kutularının konulmasına, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağının belirtilmesine ve bu atıkların imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmemesine,
19. Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan KOVİD-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemlere uyulmasına,
20. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her noktanın (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra aracın misafire teslim edilmesine,
21. Asansörlerin kullanımının sınırlandırılmasına, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmesine ve bu sayının asansör girişinde belirtilmesine, asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanların, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmesine,
A) Düğün Yapılacak Mekânlar
1. Kapalı Alanlarda Yapılacak Düğünler;
- Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılmasına, bu süre zarfında şartlara göre kapı/pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonunun sağlanmasına,
- Düğün yapılacak kapalı mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarının kullanılmamasına,
2. Açık/Kır/Bahçe vb. Yerlerde Yapılacak Düğünler;
Açık mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanmasına, ulaşılabilir alanlarda el antiseptiğinin bulundurulmasına, Koronavirüs (KOVİD-19) bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktivitelerin yapılmamasına,
- Düğün sahiplerine düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken bu karar hükümlerinin tebliğ edilmesine, aynı zamanda düğün sahiplerinden karar hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınmasına,
- Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemelerin (çatal, kaşık, tabak vb.) tercih edilmesine,
B) Düğün Esnasında veya Akabinde Kokteyl vb. Etkinlik Olması
1. Kokteyl vb. masaları arasının en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenmesine,
2. Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulmasına,
3. “Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurulmasına, istenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesi sağlanmasına,
4. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilmesine,
C) Ortam Temizliği, Dezenfeksiyonu ve Havalandırması
1. Düğün mekânlarının temizliğinin günlük olarak yapılmasına ve bu mekânların düzenli olarak havalandırılmasına,
2. Düğün mekânlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine azami düzeyde dikkat edilmesine,
3. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanmasına,
4. Genel tuvaletlerin giriş kapısının mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmesine, düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapılarının açık tutulmasına, ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu ve çöp kutusu bulundurulmasına ve teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmalarının sağlanmasına, el kurutma cihazlarının kullanımına izin verilmemesine,
5. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırmasının doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesine, kapı ve pencerelerin açık bırakılarak doğal havalandırmanın sağlanmasına ve havalandırma sistemlerinin kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığının İklimlendirme Rehberinde belirtilen kurallara uyulmasına,
D) Düğün Yapılacak Mekânlarda Görevli Personele Yönelik Önlemler
1. Personelin KOVİD-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesinin sağlanmasına,
2. Personel girişinde, el dezenfeksiyonu veya antiseptiğinin bulundurulmasına,
3. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümlerinin termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılmasına ve bu verilerin günlük olarak kayıt altına alınmasına ve asgari 14 gün süreyle saklanmasına, ayrıca personelin birlikte yaşadığı kişilerin de koronavirüs (KOVİD-19) açısından izlenebilmesi için personelden bu kapsamda bilgi alınmasına,
4. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen çalışanların tıbbi maske takılarak KOVİD-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesine,
5. Düğün mekanlarında çalışan personel için yeterli miktarda koruyucu ekipman bulundurulmasına, tüm personelin, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipmanı kullanmasına (Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilecek, yeni maskenin takılması esnasında ise el temizliğine özen gösterilecektir.).
6. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeninin sağlanmasına,
7. Personelin, el hijyenine dikkat etmesi konusunda sürekli uyarılmasına, (el hijyenini sağlamak için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacağı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiğinin kullanılacağı hususu esas alınacaktır.)
8. Düğün mekânlarında görevli personelin tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanlarının mesafe koşullarına göre düzenlenmesine, (bu konuda gerekirse yer işaretlemeleri, şerit, bariyer vb. düzenlemeler yapılacak) bu alanların kapasitesinin belirlenmesine ve belirlenen kapasiteye uygun olacak şekilde personelce kullanımına müsaade edilmesine, bu alanların temizliği ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonunun düzenli olarak sağlanmasına, ayrıca buralarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanının bulundurulmasına,
9. Personelin, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Koronavirüs (KOVİD-19) semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine bildirmesine,
10. Düğün mekânının yönetimi tarafından personele belirli periyotlar halinde ve herhangi bir şüpheli durumun varlığı (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma duyusunda kayıp, halsizlik vb.) halinde Koronavirüs (KOVİD-
19) testi yaptırılmasına, sonuçların kayıt altına alınarak muhafaza edilmesine, test sonucu pozitif çıkan ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına kesinlikle müsaade edilmemesine,
1- Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesinin sağlanmasına,
2- Düğün yapılacak mekânların faaliyetlerini yukarıda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı/yapacağı tüm düzenlemelerin takip edilmesine, uygulamanın gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesine,
İş bu kararların ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesine, karar gereğince görevi bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından uygulamanın takip edilmesine, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanması başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verildi.
Vatandaşlarımıza ilanen duyurulur.